Vanaf vandaag verkrijgbaar: OV maandabonnement in Duitsland voor 9 euro

Foto: ©Deutsche Bahn AG / Uwe Miethe

Vanaf 1 juni kun je in Duitsland drie maanden lang bijna voor niets van bijna al het openbaar vervoer gebruik maken. De regering voert dan namelijk voor een periode van drie maanden het zgn. 9-Euro-Ticket in. Dit abonnement is vanaf vandaag te koop. De link naar de verkooppagina van het Berlijnse vervoersbedrijf BVG staat verderop in deze bijdrage.

De invoering van deze maatregel betekent dat een maandabonnement drie maanden lang slechts 9 euro kost en dat je daarmee met de regionale treinen dwars door Duitsland kunt reizen. Daarnaast kun je in alle steden met hetzelfde maandabonnement gebruikmaken van de S-Bahn, de U-Bahn, de trams, de stadsbussen en de regionale bussen. Het maandabonnement geldt niet voor de IC/ICE treinen.

Het speciale maandabonnement  is in het leven geroepen als reactie op de fors gestegen energiekosten en kosten voor levensonderhoud door de inflatie en de oorlog in de Oekraïne.

De actie start op 1 juni. Je kunt dan voor 27 euro de maanden juni, juli en augustus in heel Duitsland van de maandkaart gebruik maken. De kaart is altijd vanaf de eerste dag van de maand tot en met de laatste dag van de maand geldig.

Het maandabonnement is normaal verkrijgbaar aan het loket en in de kaartjesautomaten. Het zal ook mogelijk zijn om het maandabonnement van 9 euro digitaal aan te schaffen via de app van de Deutsche Bahn, de BVG in Berlijn en andere regionale aanbieders van openbaar vervoer. Daarnaast denkt het ministerie van Verkeer na over een eigen online-platform waar dit speciale ticket verkrijgbaar zal zijn.

Inwoners van Duitsland die al een betaald abonnement hebben, hoeven niets te doen. Hun abonnement wordt automatisch omgezet naar het 9-euro maandabonnement  en het verschil wordt met de maanden daarna verrekend.

Het 9-euro maandabonnement  geldt in heel Duitsland voor het zgn. Nah- und Regionalverkehr. Dat zijn alle U-Bahnen, S-Bahnen, lijnbussen, trams en de 2e klas van de regionale treinen. In Berlijn kun je er ook gebruik van maken op de veerboten van het vervoersbedrijf BVG. Het maakt niet uit waar je het maandabonnement  hebt gekocht. Dan kan in Bayern zijn, in Saarland of waar dan ook in Duitsland. Het ticket geldt NIET voor de ICE-, IC-, EC-treinen en langeafstandsbussen.

Het meenemen van een fiets is niet inbegrepen en kost dus extra. Het maandabonnement geldt per persoon. Het is dus niet mogelijk andere personen van één maandabonnement gebruik te laten maken. Houd er rekening mee dat in Duitsland in het openbaar vervoer het dragen van een FFP2 mondkapje vooralsnog verplicht is.

Koop HIER het abonnement op de website van het Berlijnse vervoersbedrijf BVG (de beschikbare apps voor aanschaf van het abonnement worden op deze pagina weergegeven).

In de Duitse media verschijnen al dagenlang tips om leuke uitstapjes met het 9 euro maandabonnement  te maken. Hieronder een paar vakantietips voor personen die met het 9-euro kaartje vanuit Berlijn naar geliefde vakantieplekken willen reizen:

Berlijn → Greifswald: met de regionale trein bijna 3 uur reistijd vanaf Berlin Hauptbahnhof naar de Hanzestad Greifswald in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.
Berlin → Stralsund: deze reis duurt iets langer dan naar Greifswald. Na ca. 3 uur reizen ben je in de oudste stad van Mecklenburg-Voor-Pommeren.
Berlin → Usedom: dit fraaie eiland voor de kust van Mecklenburg-Voor-Pommeren bereik je vanaf Berlin-Hauptbahnhof in 4 uur.
Berlin → Hamburg: ook hier 4 uur reistijd. Minimaal 4 uur, want één tot drie keer overstappen is hierbij noodzakelijk.
Berlin → Sylt: dit favoriete vakantiedoel van de Duitsers in het noorden bereik je in 8,5 uur reizen, waarbij je minimaal 3 keer moet overstappen.
Berlin → Keulen: voor 9 euro van Berlijn naar Keulen, dat is een koopje. Houd wel rekening met circa 9 uur reistijd en meermaals overstappen.
Berlin → München: je moet er wel wat voor over hebben, maar na ongeveer 10 uur reistijd ben je met de regionale treinen in de hoofdstad van Bayern.