Franz Kafka in Berlijn

Op vrijdag 22 april presenteert het Theater Im Palais de voorstelling Ein bericht für eine Akademie van Franz Kafka. De acteur Guido Schmitt voerde dit stuk vijf jaar geleden voor het eerst op, eveneens in het Berlijnse Theater Im Palais.

De aap Rotpeter spreekt voor een academisch gezelschap over zijn vermenselijking. Hij heeft nauwelijks nog herinneringen aan zijn vorige leven als aap. Zijn nieuwe leven begint nadat hij tijdens een overtocht per schip van Afrika naar Europa gevangen wordt genomen. Op het schip wordt hij in een te krappe kooi gepropt en dient als object van smakeloze en grove grappen.

Het vernederde schepsel probeert uit zijn benarde situatie het beste te maken. Hij kan de vrijheid niet terugwinnen en dus zoekt hij een uitweg die hem in staat stelt te overleven: de aap imiteert de menselijke natuur totdat hij uiteindelijk, gekleed in een herenpak, een getuigenverklaring van zijn ontwikkeling aflegt.

Het verhaal is een parabel van de sociale bekrompenheid van de menselijke samenleving, het sterke verlangen naar erkenning en de macht van uitsluiting. Hier worden fundamentele vragen opgeworpen zoals het behoud van de identiteit en het mislukken van integratie door aanpassing – het eeuwenoude dilemma.

Toegang

Sinds 15.01.2022 geldt voor alle voorstellingen in dit theater de 2G plus regeling. Dat betekent:
volledig gevaccineerd of genezen

  • geboosterd of getest
  • plicht tot het dragen van een FFP2 mondmasker (ook tijdens de voorstelling)

Nodig bij entree:

  • Digitaal / analoog certificaat over je vaccinatie status / status genezen
  • Identiteitsbewijs met foto
  • Testuitslag (als je geen booster hebt)

EIN BERICHT FÜR EINE AKADEMIE
van Franz Kafka
Solotheaterstuk met Guido Schmitt

Aap: Guido Schmitt
Regie: Hansdieter Heiter
Kostuum en toneel: Gabi Klinke
Make-up: Hasso von Hugo, Franzi Franz

WEBSITE (TICKETS)