Europees voetbal voor Union Berlin, voor Hertha dreigt degradatie

Hertha BSC zou vandaag met een overwinning op Mainz05 degradatie definitief kunnen voorkomen en daarmee het seizoen redden. De Berlijners verloren echter met 1-2 in het eigen Olympiastadion en blijven daarmee in degradatiegevaar. Union Berlin deed het beter. De “Eiseren” wonnen met 1-4 in Freiburg en zijn daarmee zeker van Europees voetbal in het volgende seizoen.

Herta kwam al na 25 minuten op een 0-1 achterstand door een doelpunt van Silvan Widmer. In de blessuretijd van de eerste helft scoorde Davie Selke 1-1. Na de rust bleef het lang gelijk, totdat Stefan Bell Hertha een doelpunt maakte. Hierdoor verloor Hertha de laatste belangrijke thuiswedstrijd met 1-2.

Nu zijn de Herthanen afhankelijk van de wedstrijd tussen de vroegtijdige landskampioen Bayern München en Vfb Stuttgart. Deze wordt morgen om 18:30 uur in de Beierse hoofdstad gespeeld. Alleen als Bayern München wint, blijft Hertha definitief in de Bundesliga. Volgende week zaterdag speelt Hertha de laatste wedstrijd van het seizoen tegen uit Borussia Dortmund, de nummer 2 van de Bundesliga.

Union Berlin deed wat het moest doen om zich te verzekeren van Europees voetbal. Freiburg, de nummer 4 van de Bundesliga, was duidelijk niet sterk genoeg om thuis van de nummer 6 uit Berlijn te winnen. Doordat de nummer 7 Köln vandaag van Wolfsbrug verloor, heeft Union Berlin 4 punten voorsprong op Köln en is met nog één wedstrijd in het verschiet niet meer in te halen.

In welke league Union Berlin gaat spelen is nog niet bekend. De nummer 5 RB Leipzig heeft momenteel evenveel punten als Union Berlin, maar één wedstrijd minder gespeeld. RB Leipzig ontvangt  morgen om 19:30 uur Augsburg. Volgende week speelt Union Berlin thuis tegen Bochum, de ploeg die gisteren degradatiekandidaat Arminia Bielefeld met een doelpunt in de 89e minuut met 2-1 versloeg.

Oranje Berlin
Tien jaar geleden interviewde Allard van Gent voor het vakblad De Voetbaltrainer de Nederlandse voetbaltrainer Michel Kooistra. Hij trainde in Berlijn jongetjes die in het profcircuit terechtkwamen zoals Kevin-Price Boateng (AC Milan), Änis Ben Hatira (Hertha BSC), Jerome Boateng (Bayern München), Manuel Schmiedebach (Hannover 96) en Patrick Ebert (Hertha BSC). Kooistra benadert het opleiden van jonge voetballertjes totaal anders dan Hertha BSC. Daarom richtte hij in 2009 de Berlijnse voetbalvereniging “Oranje Berlin” op. Lees hier het complete artikel.