29-jarige rijdt met auto in op voetgangers, één dode

Update 18:11 uur

De politie heeft in de auto mogelijke aanwijzingen voor een motief gevonden. Volgens een politiewoordvoerster is er sprake van “schriftelijke documenten en plakkaten”. Persbureau dpa en de Bild-Zeitung berichtten eerder over een briefje waarin de verantwoordelijkheid voor een aanslag wordt opgeëist. Volgens de Berlijns senator voor Binnenlandse Zaken Iris Spranger gaat het vooral om de plakkaten: “Een echte schriftelijke bekentenis is er niet”, zei Spranger na een bezoek aan de plek van het ongeluk.

Op de auto zouden echter plakkaten met de woorden “über die Türkei” zijn ontdekt. De senator noemde verder geen details. “We moeten in alle richtingen onderzoeken”, zei ze. Dat zou uren of dagen kunnen duren. Een politiewoordvoerder zei: “We onderzoeken nog wat voor soort uitlatingen op de schriftelijke documenten en plakkaten staan die in de auto zijn gevonden.

Vanochtend reed een man met zijn auto in een groep voetgangers. Onder de slachtoffers bevinden zich gewonde scholieren uit de Duitse deelstaat Hessen. Een lerares werd gedood. De lokale omroep RBB (deel van de ARD) zendt om 20:15 uur een speciale uitzending over het drama uit (rbb24 spezial).

Rond half elf reed een 29-jarige man nabij de Breitscheidplatz in een groep mensen en belandde uiteindelijk in de etalage van een parfumerie. Eén vrouw stief, talloze mensen raakten gewond. De achtergronden zijn nog niet duidelijk. Dagblad Tagesspiegel schrijft dat in beveiligingskringen van een amokrit wordt uitgegaan. Een woordvoerster van Douglas liet weten dat er in de parfumerie geen gewonden zijn gevallen.

Volgens een woordvoerder van de brandweer bevinden zijn vijf mensen in levensgevaar en werden drie mensen zwaargewond. Daarnaast vielen er talrijke gewonden, waaronder de automobilist.

Tagesspiegel meldt dat zich onder de gewonden scholieren van een klas uit Hessen bevinden. De dode vrouw zou een 51-jarige lerares zijn. Een andere leraar zou zwaargewond zijn geraakt.

Het winkelcentrum aan de Breitscheidplatz werd vanmiddag ontruimd. Volgens de politie is dat een puur een voorzorgsmaatregel voor het geval er zich iets gevaarlijks in de auto zou bevinden.

Julius Geiler, reporter bij Tagesspiegel, stuurde vcia Twitter een video met de eerste indrukken:

Volgens de politie is de automobilist aangehouden. Hij werd vernomen en er is gekeken of het om een bewuste daad ging of om een verkeersongeluk. Volgens de politie is de man Duits-Armeens, 29 jaar en woont hij i Berlijn. Bij de arrestatie zou hij een verwarde indruk hebben gewekt. In de handboeien geslagen riep hij telkens weer tegen passanten” “Bitte Hilfe, Bitte Hilfe”.

De man zou Gor. H heten en met zijn zus in de Berlijnse wijk Charlottenburg wonen. Hij had geen papieren bij zich. Daarom werd hij door de politie bij Bahnhof Zoo met zogenaamde “fast-id-apparatuur” behandeld. Hiermee worden elektronisch vingerafdrukken genomen die vervolgens met een nationaal informatiesysteem worden vergeleken.

Volgens ooggetuigen zou de automobilist doelgericht op de voetgangers hebben ingereden. In beveiligingskringen wordt er momenteel vanuit gegaan dat het om ene zogenaamde amokrit ging. Er bestaat tot nu toe geen terreurgevaar. De politie wilde dit echter niet bevestigen.

Volgens de “Bild” (Zeitung) zou er in de auto een briefje zijn gevonden waarin de verantwoordelijkheid voor een aanslag wordt opgeëist. Dit blijkt niet het geval te zijn. De automobilist heeft zich nog niet over een motief uitgelaten. Volgens diverse bronnen is de automobilist geen onbekende van de politie en zou om diefstallen bekend staan.

De Engels-Amerikaanse acteur John Barrowman was getuige van het voorval. Hij bevond zich in een winkel in de buurt. “Het is echt behoorlijk erg”, schreef hij in een video die hij vanochtend op Twitter deelde:

De wagen kwam volgens Barrowman uit de westelijke richting via de Kurfürstendamm en reed ter hoogte van de Gedächtniskirche op de stoep, terug op de straat waar hij een voetganger aanreed en daarna weer bij de overgang naar de Tauentzienstraße op de stoep. Daar is hij op de groep voetgangers ingereden, langs een café en vervolgens knalde hij in de etalage van een Douglas filiaal.

De Duitse regering betuigde medeleven en toonde zich “zeer ontsteld en geschokt”, aldus de plaatsvervangende regeringswoordvoerster Christiane Hoffmann. De gedachten en het medeleven zijn bij de gewonden en hun familie.

Ook een woordvoerster van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser (SPD), drukte haar medeleven uit: “Boven alles hopen wij dat de zwaargewonden en gewonden weer genezen”, zei ze. Volgens haar wordt er met grote haast opsporingswerk verricht, maar is het nog te vroeg om over de achtergronden te kunnen spreken.

Kirsten Bauch (Grüne), stadsdeelburgemeester van stadsdeel Charlottenburg-Wilmersdorf, sprak haar medeleven uit met de familie van het dodelijke slachtoffer en wenste alle gewonden snel herstel. “We moeten er alles aan doen om in de toekomst dergelijk ongelukken met zware gevolgen te kunnen voorkomen”, zei Bauch, ook al is het nog niet duidelijk hoe het ongeluk tot stand is gekomen.

De afgelopen jaren had Berlijn meermaals te maken met gebeurtenissen waarbij mensen door toedoen van een automobilist gedood werden of zwaargewond raakten. In december 2016 reed de islamitische pleger van een aanslag Anis Amri met een vrachtwagen over de kerstmarkt bij de langs de Gedächtniskirche aan de Breitscheidplatz. Destijds stierven twaalf mensen, meer dan 70 raakten gewond. De Tunesiër werd enkele dagen later tijdens zijn vlucht in Italië door de politie neergeschoten.

In september 2019 geraakte een bestuurder van een SUV op de Invalidenstraße (Mitte) van de weg. De wagen sloeg over de kop en doodde op de stoep een driejarige en zijn oma én twee mannen. In februari van dit jaar werd deze Duitse automobilist tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Hij reed ondanks zijn epilepsie ziekte en een hersenoperatie ene maand voor het ongeluk toch auto.

Tot slot ramde in 2021 een 31-jarige Irakees bij een amokrit op de Berlijnse stadssnelweg meerdere auto’s en reed vervolgens drie motorrijders aan. Meerdere mensen raakten zwaargewond. De Berlijnse rechtbank schreef voor de beschuldigde begin 2022 verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis voor.